Stop nesigurnom radu

Bez autora
Oct 07 2014

Iz Konfederacije sindikata RS-a danas su upozorili da se mora zaustaviti nesiguran rad zaposlenih. U vremenu neoliberalnog kapitalizma, dostojanstven i siguran rad zamijenjen je, navode, nesigurnim radom. Nesiguran rad je vrlo je lako prepoznati. On se javlja kroz zapošljavanje preko agencija, sklapanje ugovora na određeno vrijeme, ustupanje poslova drugim preduzećima, podugovaranje poslova, a to su samo od nekih oblika koji su postal svakodnevna praksa u preduzećima Republike Srpske, navodi se u saopćenju predsjednika Konfederacije sindikata RS-a Obrada Belenzade. Ukazuje i da su ti oblici poslovanja postali primarni način kako da poslodavci ostvare što više profita, uz što manje troškova prema radniku. Iz ovog sindikata navode da su uvjereni da će novi Zakon o radu detaljno obraditi poglavlje koje se odnosi na veću liberalizaciju tržišta rada, odnosno lakše otupuštanje i primanje radnka.

Stop nesigurnom raduIz Konfederacije sindikata RS-a danas su upozorili da se mora zaustaviti nesiguran rad zaposlenih.

U vremenu neoliberalnog kapitalizma, dostojanstven i siguran rad zamijenjen je, navode, nesigurnim radom.

- Nesiguran rad je vrlo je lako prepoznati. On se javlja kroz zapošljavanje preko agencija, sklapanje ugovora na određeno vrijeme, ustupanje poslova drugim preduzećima, podugovaranje poslova, a to su samo od nekih oblika koji su postal svakodnevna praksa u preduzećima Republike Srpske – navodi se u saopćenju predsjednika Konfederacije sindikata RS-a Obrada Belenzade.

Ukazuje i da su ti oblici poslovanja postali primarni način kako da poslodavci ostvare što više profita, uz što manje troškova prema radniku.

Iz ovog sindikata navode da su uvjereni da će novi Zakon o radu detaljno obraditi poglavlje koje se odnosi na veću liberalizaciju tržišta rada, odnosno lakše otupuštanje i primanje radnka.

- Uvođenje nesigurnog rada dovodi do ukidanja pojedinih prava radnika, samim tim i do nesigurnosti radnika i egistencije njegove porodice – naglašavaju iz Konfederacije sindikata RS povodom 7. oktobra, Svjetskog dana dostojanstvenog rada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik